Op alle kampeerplekken en in de middenbermen zijn fruit- en notenbomen geplant. De fruitoogst is afgestemd op het kampeerseizoen. Bijna alle bomen geven rijke bloesem in april-mei en dragen vrucht in juni, juli, augustus en september. Ook staan er veel walnootbomen, die muggen op een afstand houden.

Biodiversiteit

Achter de camping bevindt zich een jong en meer divers bos, welke als doel biodiversiteit heeft. U komt hier veel vergeten rassen en curiositeiten tegen. Dankzij een poel en heuvels is op een relatief klein oppervlak een grote variëteit aan beplanting mogelijk. Het voedselbos is toegankelijk via een breed schelpen. De poel en het pad zijn mede mogelijk gemaakt door de Landschapstafel Voorne-Putten en de Provincie Zuid-Holland. Bekijk ook de video.

Gasten, die het leuk vinden, worden uitgenodigd om mee te denken over en mee te werken aan het voedselbos en de moestuin. Ook hier geen ‘tuintjes’ en zeker geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Ons doel is het creëren van overvloed zodat er voldoende is voor iedereen. Kennis of ervaring is niet nodig. Volg ons ook op Facebook.com/voedselbosnieuwennoord

Alle bomen staan hieronder op plaats gespecificeerd. U vindt ze ook terug op de plattegrond.

NrPlaatsNaamVruchtKenmerken
112-13Walnoot | Juglans regia Aphyon'Eind september / half oktoberUitstekend van smaak. Tamelijk bijzonder grote lichtbruine noot. Makkelijk met de hand te openen. Vruchten 2 a 3 bij elkaar en vallen op de grond zonder bolster. Bloeitijd: mei, zelfbestuivend. Dichte brede kroon. Groeit matig tot redelijk sterk (12 meter in eerste 10 jaar).
213-14Pruim | Prunus domestica 'Avalon'Begin augustusGroot, ovaal rond en rood / blauw van kleur met lichte dauw. De pruim is sappig en tamelijk stevig. Productiviteit tamelijk goed. Standplaats is zon / halfschaduw. Deze pruim bloeit vroeg en is niet zelfbestuivend.
314-15Walnoot | Juglans regia Aphyon'Eind september / half oktoberUitstekend van smaak. Tamelijk bijzonder grote lichtbruine noot. Makkelijk met de hand te openen. Vruchten 2 a 3 bij elkaar en vallen op de grond zonder bolster. Bloeitijd: mei, zelfbestuivend. Dichte brede kroon. Groeit matig tot redelijk sterk (12 meter in eerste 10 jaar).
415-16Pruim | Prunus domestica 'Early Laxton'JuliDeze pruim is rood met een gele blos. Productiviteit is rijk. Deze vroeg bloeiende pruim is geen zelfbestuiver. Weinig gevoelig voor ziektes.
517-18Pruim | Prunus domestica 'Excalibur'Eind augustusGrote, eironde oranje/rode pruim met geeloranje, sappig vruchtvlees en een goede smaak. De steen laat goed los van het vruchtvlees. Deze pruim bloeit tamelijk vroeg. Productiviteit is vroeg en matig. Standplaats: zon - halfschaduw. Nieuw ras met een sterke steile groei. Niet zelfbestuivend.
618-19Walnoot | Juglans regia 'Broadview'OktoberGoede smaak. Tamelijk grote noot die langwerpig is van vorm. Vallen vanzelf naar beneden als ze rijp zijn. De productiviteit treedt vroeg in. Langzame groei tot 15-20 meter. Bloeitijd: mei/juni. Zelfbestuivend.
719-20Pruim | Prunus domestica 'Bluefre'Half augustus - septemberTamelijk groot, ovaal, blauw, met een goed aroma. Matige smaak. Productiviteit is niet erg vroeg maar wel regelmatig. Standplaats: zon. Bloeit half-eind april en is niet zelfbestuivend. Bestuivers o.a. Anna Spath, Belle de Louvain, Italiaanse Kwets
820-21Walnoot | Juglans regia 'Bella Maria'September-oktoberBoom afkomstig van Ria Arnoldy te Rhenoy, gewonnen aan de dorpsstraat. Zeer productief ras, zelfs op jonge leeftijd. Deze zelfbestuivende walnotenboom blijft vrij klein (max. 7 tot 8 meter) en geeft vrij grote noten. De noten zijn ook nog eens zeer goed van smaak.
933-32Pruim | Prunus domestica 'Mirabelle de Nancy'Half augustusDeze pruim is rond en geel met rood gestippeld. De productiviteit is vroeg en heel rijk en regelmatig. Standplaats: zon / halfschaduw. Weinig gevoelig voor ziektes. Deze pruim bloeit middentijds en is zelfbestuivend.
1032-31Walnoot | Juglans regia 'Rita'September-oktoberEen langzaam groeiende boom, tot 8-10 meter hoog, met een vrij dichte kroon. De noot is matig groot,en langwerpig. Zeer vruchtbaar en meestal zelfbestuivend.
Kroonsnoei in de nazomer is mogelijk om de afmeting van de kroon enigszins te verkleinen of in dezelfde afmeting te houden. Tevens zorgt snoei in de nazomer er voor dat de boom niet of nauwelijks zal gaan bloeden. In standplaats in de volle zon is ideaal. Een lichte halfschaduw wordt verdragen, maar is wel zichtbaar in de ontwikkeling van de kroon.
1131-30Pruim | Prunus domestica 'Voyageur'AugustusDe donkerpaarse pruimen zijn redelijk groot en ovaal/langwerpige. Het vruchtvlees van deze pruim is geel, stevig en sappig. De smaak is, als ze goed gerijpt zijn, zeer goed. De pruimenboom is een zaailing van Ruth Gerstetter afkomstig uit 1963. De pruimenboom heeft een fraaie vertakking die meestal redelijk horizontaal groeit. Niet zelfbestuivend.
1230-29Walnoot | Juglans regia 'Broadview'OktoberGoede smaak. Tamelijk grote noot die langwerpig is van vorm. Vallen vanzelf naar beneden als ze rijp zijn. De productiviteit treedt vroeg in. Langzame groei tot 15-20 meter. Bloeitijd: mei/juni. Zelfbestuivend.
1328-27Pruim | Prunus domestica 'The Czar'Begin augustusDeze ronde, blauwe vrucht is goed van smaak. Weinig gevoelig voor ziektes. Zelfbestuivend.
1427-26Walnoot | Juglans regia 'Coenen'September-oktober
1526-25Pruim | Prunus domestica 'President'Eind juli - begin augustusDeze grote pruim is paarsblauw, sappig van smaak en goede kwaliteit. Standplaats: zon. Productiviteit is vrij laat en regelmatig. Weinig gevoelig voor ziektes. Deze pruim bloeit middentijds en rijk en is zelfbestuivend
1625-24Walnoot | Juglans regia 'Bella Maria'September-oktoberBoom afkomstig van Ria Arnoldy te Rhenoy, gewonnen aan de dorpsstraat. Zeer productief ras, zelfs op jonge leeftijd. Deze zelfbestuivende walnotenboom blijft vrij klein (max. 7 tot 8 meter) en geeft vrij grote noten. De noten zijn ook nog eens zeer goed van smaak.
1736-37Pruim | Prunus domestica 'Vroege Tolse'Begin juliDeze kleine, eironde pruim is weinig gevoelig voor ziekten, heeft een aangename smaak. Een Nederlands ras dat rond 1960 is geïntroduceerd met vroege oogst en sterke takken. Wordt 4-6 meter hoog. Gebruik bestuiver zoals Early Prolific, Monsieur Hatif, Opal.
1837-38Walnoot | Juglans regia 'Proslavski'September-oktoberGrote langwerpige noten. De boom is een sterke groeier die een grote open kroon vormt tot 10-15 meter hoog. Deze noot is afkomstig uit Bulgarije is zeer vruchtbaar. De noten zijn makkelijk te kraken en goed van smaak. Niet ziektegevoelig, mag niet gesnoeid worden tussen janiari en mei. Heeft een bestuiver nodig, bijvoorbeeld Buccaneer, Coenen of Rita.
1938-39Pruim | Prunus domestica 'Mirabelle de Nancy'Half augustusDeze pruim is rond en geel met rood gestippeld. Deze gele pruim bloeit middentijds en is zelfbestuivend. De productiviteit is vroeg en heel rijk en regelmatig. Standplaats: zon / halfschaduw. Weinig gevoelig voor ziektes.
2039-40Walnoot | Juglans regia 'Rita'September - oktoberEen langzaam groeiende boom, tot 8-10 meter hoog, met een vrij dichte kroon. De noot is matig groot,en langwerpig. Zeer vruchtbaar en meestal zelfbestuivend.
Kroonsnoei in de nazomer is mogelijk om de afmeting van de kroon enigszins te verkleinen of in dezelfde afmeting te houden. Tevens zorgt snoei in de nazomer er voor dat de boom niet of nauwelijks zal gaan bloeden. In standplaats in de volle zon is ideaal. Een lichte halfschaduw wordt verdragen, maar is wel zichtbaar in de ontwikkeling van de kroon.
2242-43Pruim | Prunus domestica 'Jubileum'AugustusDeze grote pruim is ovaal en rood/blauw van kleur en heerlijk sappig van smaak. Kwaliteit en productiviteit zijn goed. Deze pruim bloeit middentijds en is niet zelfbestuivend.
2343-44Walnoot | Juglans regia 'Buccaneer'September - oktoberZeer mooie boom, heeft de ruimte nodig (20-30 meter hoog), verdrijft muggen. Smakelijke grote lichtbruine noot die kort en breed is. De noten vallen vanzelf naar beneden als ze rijp zijn. Makkelijk met de hand te openen. Bloeitijd: mei, zelfbestuivend
2444-45Pruim | Prunus domestica 'Reine Claude d'Althan'Eind augustus - begin septemberTamelijk groot, rond en roodpaars van kleur met een uitstekende smaak, sappig en zoet. Productiviteit is tamelijk vroeg en regelmatig. Standplaats: zon / halfschaduw. Deze pruim bloeit middentijds en is niet zelfbestuivend.
2550-51Kers | Prunus avium 'Stella'Begin juliGrote helderrode, glanzende vrucht. Sappig en met een goede smaak. Zelfbestuivend.
2651-52Kers | Prunus avium 'Sweetheart'Eind juliGrote donkerrode kers met volle smaak. Zelfbestuivend.
2752-53Kers | Prunus avium 'Sunburst'Begin juliGrote donkerrode vrucht met goede smaak. Zelfbestuivend
?September - oktober
?
AchtertuinAmandel | Prunus persica 'Champion'
Begin augustusGrote vruchten, sterk behaard. Uitstekende smaak, een van de best smakende perzikrassen met wit vruchtvlees. Zelfbestuivend.
AchtertuinAmandel | Prunus dulcis 'Robijn'
OktoberDeze amandel is vroegbloeiend met opvallend roze bloesem. De amandel heeft vrij grote noten in trossen. Niet veel snoeien, maar de beste tijd is na de oogst. Zelfbestuivend en weinig gevoelig voor ziektes. Warme standplaats. Een sierlijke boom voor in de tuin.
AchtertuinNectarine | Prunus persica nucip. 'Red Gold'Begin augustusRijkdragend, standplaats zon, weinig gevoelig voor ziektes, zelfbestuivend.
AchtertuinNectarine | Prunus persica nucip. 'Rubygold'Begin augustusRijkdragend, standplaats zon, weinig gevoelig voor ziektes, zelfbestuivend.
KruidentuinKiwi | Actinidia deliciosa 'Jenny'September - oktoberHoogte: 350 cm, Bloeitijd: mei - juni. Man-vrouw in een plant, Vruchten niet zo groot. Standplaats zon.
KruidentuinDruif | Vitis vinifera 'Rembrandt'september - oktoberHoogte: 250 cm. Bloeitijd mei-juni. Weinig gevoelig voor ziektes. Standplaats zon.
VoortuinSierkers | Prunus serrulata 'Kanzan'Bloei eind april - begin meiGeschonken na de watersnoodramp in 1953 door Noorwegen voor de wederopbouw
VoortuinKastanje | Castanea sativaVruchten eetbaar, wasmiddeldrachtboom voor bijen, waardboom voor vlinders. Kan 20-30 meter hoog worden. Goed bestand tegen vorst en wind.
ChaletsWalnoot | Juglans regia 'Coenen'Een goede groeier met een brede losse kroon, 20-30 meter hoog. Uiterlijk: de noot is vrij groot, is langwerpig van vorm Kwaliteit: goede smaak.
ChaletsWalnoot | Juglans regia 'Buccaneer'September-oktoberZeer mooie boom, heeft de ruimte nodig (20-30 meter hoog), verdrijft muggen. Smakelijke grote lichtbruine noot die kort en breed is. De noten vallen vanzelf naar beneden als ze rijp zijn. Makkelijk met de hand te openen. Bloeitijd: mei, zelfbestuivend
ChaletsWalnoot | Juglans regia 'Proslavski'September-oktoberGrote langwerpige noten. De boom is een sterke groeier die een grote open kroon vormt tot 10-15 meter hoog. Deze noot is afkomstig uit Bulgarije is zeer vruchtbaar. De noten zijn makkelijk te kraken en goed van smaak. Niet ziektegevoelig, mag niet gesnoeid worden tussen janiari en mei. Heeft een bestuiver nodig, bijvoorbeeld Buccaneer, Coenen of Rita.
1VoedselbosHazelnoot | Corylus CosfordHalf september3-4 m hoge boom, sterke vruchtselectie, humeuze vochthoudende bodem, in de zon of halfschaduw.
2VoedselbosHazelnoot | Corylus Kentisch CobSeptember - oktober3-5 meter, grote, kegelvormige vruchten/noten die geplukt kunnen worden. De noten hebben een goede smaak. Corylus 'Kentish Cob' geeft de voorkeur aan een standplaats in de zon of half schaduw. Hij groeit op een goed gedraineerde,humusrijke en vochtige bodem. Deze plant verdraagt een temperatuur van -30 °C.
3VoedselbosHazelnoot | Corylus Pearsons ProlificSeptember - oktober4-6 meter
4VoedselbosHazelnoot | Corylus Rode ZellernootSeptember - oktober4-6 meter, sierlijk rood blad
5VoedselbosHazelnoot | Corylus Webbs Prize CobSeptemberEen zeer productief en smaakvol ras met grote, lange noten. Plant minstens 2 verschillende rassen voor een goede bestuiving. Goede bestuivers zijn ‘Garibaldi’, ‘Cosford’ en ‘Halle’sche Riesen’. Hazelnoten houden van vochthoudende, maar luchtige grond. Geef de struiken een ruimte van 2-3 m tot elkaar.
6VoedselbosMispel | Mespilus germanica Royal
7VoedselbosMispel | Mespilus germanica Notthingham
8VoedselbosMispel | Mespilus germanica Westerveld
9VoedselbosNectarine
10VoedselbosNectarine
11VoedselbosNectarine
12VoedselbosMoerbei | Morus nigra Agatha
13VoedselbosMoerbei | Morus australis
14VoedselbosMoerbei | Morus nigra
15VoedselbosTamme kastanje | Castanea sativa Doree de Lyon
16VoedselbosTamme kastanje | Castanea mollisima
17VoedselbosGinko biloba
18VoedselbosWalnoot | Juglans regia Broadview
19VoedselbosWalnoot | Juglans regia Broadview
20VoedselbosWalnoot | Juglans regia Buccaneer
21VoedselbosWalnoot | Juglans regia Broadview
22VoedselbosWalnoot | Juglans regia Nr 16
23VoedselbosMeidoorn | Crataegus pinnatifida Big golden star
24VoedselbosMeidoorn | Crataegus tanacetifolia
25VoedselbosNashipeer | Pyrus pyrifolia Chojuro
26VoedselbosNashipeer | Pyrus pyrifolia Shinko
27VoedselbosNashipeer | Pyrus pyrifolia Nijisseiki
28VoedselbosKaki | Diospyros Morris Burton
29VoedselbosKaki | Diospyros Virginiana
30VoedselbosKaki | Diospyros kaki Dunaj
31VoedselbosKweepeer | Cydonia oblonga
32VoedselbosKweepeer | Cydonia oblonga
33VoedselbosKweepeer | Cydonia oblonga
34VoedselbosKweepeer | Cydonia oblonga
35VoedselbosMoerbei | Morus Alba
36VoedselbosMoerbei | Morus Alba
37Voedselbos?
38VoedselbosTreurmoerbei | Morus Alba Pendula
verspreid op ruggenVoedselbosBerken | Betula pendula
verspreid op ruggenVoedselbosWitte elzen | Alnus incana
verspreid op ruggenVoedselbosZwarte elzen | Alnus glutinosa
WindsingelVoedselbosVlier | Sambuca nigra
CampingGlijbaanBerk | Betula ermanii Grayswood Hill
CampingGlijbaanBerk | Betula utilis Doorenbos
CampingGlijbaanBerk | Betula utilis Silver Shadow

In 2018 zijn wij met crowdfunding gestart voor de aankoop van bomen voor de aanleg van een voedselbos. We hopen dat u naar hartenlust geniet van de overvloed en zoveel plukt als u op kunt.

Ook aan de vogels en bijen is gedacht. Er worden jaarlijks veel nieuwe struiken aangeplant zodat bijen en vogels het jaar rond voedsel kunnen vinden op de camping. We zaaien jaarlijks de randen in met ‘bloemrijke akkerranden’. Dit trekt veel insecten en dus ook vogels aan.

De aanplant en aanleg wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Groene Motor, Landschapstafel Voorne-Putten, Oranjefonds en de provincie Zuid-Holland.

Wilt u meehelpen tijdens onze plantdagen? Like ons op Facebook en we houden u op de hoogte. Wij doen ook elk jaar mee aan de Nationale Natuurwerkdag (eerste weekend november) en NLDoet (tweede weekend maart).